Johan Anthierens

 

 

Heb je ook een verhaal over Johan Anthierens dat hem niet afschildert als een rechtse onhandelbare onvriendelijke en onuitstaanbare man waarmee niet samen te werken valt maar als een schrijver, denker, kriticus en zoeker naar waarheden en kwaliteit ? Contacteer ons. 

 

Ten eerste toen Johan Anthierens na een leven protesteren probeerde de bakens echt te gaan verzetten met zijn eigen tijdschrift ‘De Zwijger’ ging hij de grootste uitdaging van zijn leven aan. Het tijdschrift is trouwens een verwijzing naar Willem De Zwijger die samen met de Geuzen de Spaanse koning bestreedt die over Holland en Vlaanderen een terreurbewind voerde. Het was trouwens de tijd van de inquisitie waarbij je leven in feite niks waard was vanaf het moment dat iemand je verklikte of de overheden je om welke reden ook verdacht vonden. Dus het is niet zo toevallig dat we Johan Anthierens een echte Vlaamse Geus vinden.

 

Johan Anthierens was in de jaren 1980-1990 een symbool want hij was het lichtpuntje in een wereld die voor de huidige jongeren waarschijnlijk niet te vatten is. Om wat humor te vinden moest je kijken naar Koten en Bie op de VPRO of Monty Python op de BBC en voor de rest was er niks. De BRTN was de enige zender en was volledig in handen van strenge cvp moraalridders in maatpakken die in feite heel weinig toelieten en niet erg bestand waren tegen kritiek of opmerkingen. Martin Tanghe was toen nog een redelijk kritische linkse dame en durfde wel eens een verkeerde vraag te stellen. Je had geen internet en naast de officiële pers waarvan enkel De Morgen nog socialistisch en de Humo nog interessant en opstandig, was er niet veel om te lezen. Je had wel wat zines en pamfletten die slecht geschreven en gedrukt waren maar die je wel een totaal andere kijk boden op de stand van zaken.

 

De wereld van zines en pamfletten was die van de activisten en alternatieve muziekliefhebbers (punx en coldwave voornamelijk) en waar activisten van allerhande slag elkaar vonden. Eén van die vele groepen was ‘OnKruit’ van de totaalweigeraars en antimilitaristen. In die tijd moest je als jongen ofwel 9 maanden verplichte legerdienst doen in België of Duitsland of 2 jaar burgerdienst in de socio culturele sector. Totaalweigeraars weigerden dit grote verschil (die in feite een bestraffing is van de weigering) en deze hoofdzakelijke Nederlandse organisatie kreeg ook in België bijval en bewondering. Zelf werd ik om medische redenen afgekeurd dus dat loste het gewetensprobleem voor mij op want totaalweigeraars werden als voorbeeld zwaar veroordeeld en lang opgesloten waarna sommigen een hongerstaking begonnen of probeerden te vluchten naar het buitenland. Later werd de dienstplicht vervangen door een beroepsleger.

 

Onkruit heeft ook een aantal publicaties en affiches gemaakt in die aktiejaren en een aantal hebben we hier verzameld om een idee te krijgen. Sommige dingen zijn ook vandaag nog geldig.

 

Maar dat was niet het belangrijkste. Het belangrijkste was dat naast de overal weerkerende punx bands (Nacht und Nebel met een heel klein synthesizertje en geen dure PA maar wat kon hem dat schelen) en punkdichters waaronder ikke etc ook Johan Anthierens de optredens aan elkaar kwam praten. Dat was heel iets en hij deed dat ook volkomen gratis (probeer maar eens nu een journalist te vinden met enige naam die dit wilt komen doen voor nada). Maar Anthierens had de lak aan de staatsveiligheid in de zaal en de politie erbuiten en de volledige pers die dit anarchistisch gedoe maar niks vond, we konden toch gewoon onze burgerdienst doen gedurende 2 jaar ? Maar we verwachten ook niets van de traditionele media want uitgenome enkele programma’s met echt kritische of interessante personen keken we weinig traditionele media want er was toch niks interessants gezegd. En Johan Anthierens wist dit ook wel, dat wij zijn trouwste aanhang waren, de jongeren die tegen de gevestigde waarden ingingen zonder respect of zonder omzien.

 

En dus al dat gezever op tv van die rechtse en commerciële mediamensen over Johan Anthierens missen dit essentieel punt. Johan had volledig de pest aan de gemoedelijke ons-spaart-ons stijl waarbij nooit teveel buiten de lijntjes werd gekleurd en niemand iemand anders op tv of in de krant eens echt te kakken zette omdat hij volledige onzin had uitgekraamd. De Zwijger was dan ook zijn sprong in het onbekende maar vanuit een diep verlangen om zich te verlossen uit de steeds strakkere beperkingen die commercielen en mainstreamdenkers steeds strakker aanhielden in de mediabedrijven waar hij werkte. Dat het niet slaagde zoals zoveel andere pogingen om een kritisch links onafhankelijk week-, maand of nog minder magazine op te richten in Vlaanderen was een grote ontgoocheling al was de kwaliteit van de laatste nummers niet meer die van in het begin maar dat zal te maken hebben met de vermoeidheid van herhaling, de beperkte kwaliteit in Vlaanderen en de steeds beperktere middelen

 

Misschien moet één van onze zogenaamde grote industriëlen eens zoals in de VS een grote som ter beschikking stellen van Apache of een ander kritisch ongebonden project om de pret in ons politiek speelpark erin te houden en de muren van geheimhouding te doorbreken.

 

We zijn ook op zoek naar digitale versies van De Zwijger aangezien deze - zeker in de beginperiode - uniek en inspirerend waren. We kunnen daar niet voor betalen maar een digitale versie zal ons al zeer gelukkig maken (en alle lezers die de echte Johan Anthierens kunnen ontdekken). Ook een papieren versie is welgekomen.  

Ook versies of verhalen over andere linkse of alternatieve pers is welkom zoals vb Deng, Maomagazine etc... zijn welkom of verhalen van bewegingen en initiatieven ....hang de Geus uit zou ik zeggen. Contacteer ons. vlaamsegeuzen@protonmail.com