‘Vlaamse Geuzen’ bellen naar de VRTNU en vragen verlenging van de beschikbaarheid van ‘De Kinderen van de kolonie’ en roepen de Vlaamse regering op om structurele maatregelen te nemen

 

 

Dit is een goede serie al zijn er onderdelen waar we wel kritiek op kunnen hebben maar we kunnen op alles kritiek hebben en dat hoeft ook niet altijd. Het is een serie die veel mensen en jongeren aanspreekt omdat ze zo menselijk is en ze de 100.000 middenafrikanen in België een gezicht geeft en de mogelijkheid laat hun geschiedenis zelf in hun eigen woorden te vertellen.

 

We waren dan ook verbaasd dat de serie van het scherm zou verdwijnen. Normaal doet ons dat weinig want dan halen we wat software erbij en dan hebben we wel onze eigen copie maar hier bleek dat bijna onmogelijk (tenzij we uren voor het scherm zouden zitten). Dit is natuurlijk een pluim voor de technische afdeling van VrtNU en moet hun juristen het gemakkelijker maken om goedkopere rechten te bekomen (aangezien er zoweinig piraatmogelijkheden zijn).

 

Ze is ook niet beschikbaar op DVD alhoewel dat voor bibliotheken en scholen ook wel interessant zou kunnen zijn (al was het dat je ‘publish on demand’ zou doen om niet met grote stocks te blijven zitten). Misschien zou de opbrengst hiervan een fonds kunnen scheppen om de rechten te blijven betalen want daar gaat het allemaal om.

 

Voor elk beeld moet je momenteel iets betalen en zelfs afbeeldingen die te oud zijn probeert men op alle mogelijke manieren om ze toch nog te gelde te maken (door ze vb te ‘herstellen’). Dit maakt dat zelfs deze series met heel weinig extern materiaal nog altijd een paar duizend Euro per jaar moeten voorzien voor het betalen aan derden van gebruiksrechten van afbeeldingen etc.... Alhoewel je de vraag kan stellen of andere overheidsinstellingen zoals een museum wel hiervoor rechten zouden moeten claimen aangezien het deel uitmaakt van hun maatschappelijke functie dat de informatie zo wijd mogelijk verspreid wordt.

 

Dus hebben we gemailed naar eerst de verantwoordelijke journalist die ons doorverwees naar de verantwoordelijke redacteur die verbaasd was dat het binnenkort van het scherm zou verdwijnen op VRTNu. Navraag bleek dat de serie uit 2018 was maar actueler is dan ooit en dat nog een tijd zal blijven omdat er historisch belangrijke getuigenissen in zitten. De copyrights zijn nu ondertussen verlengd tot mei 2022.

 

Dit is een goed begin maar natuurlijk moet worden nagegaan hoe deze serie langer beschikbaar of verkrijgbaar (DVD) zal blijven voor zolang ze haar maatschappelijke en historische waarde behoudt. Dit geldt natuurlijk ook voor de serie kinderen van het verzet dat in november afloopt en heel zeker voor kinderen van de holocaust dat dit eind april afloopt  

 

Maar als we het goed hebben begrepen hebben we het hier over een paar duizenden euro’s en niet over gigantische sommen.

 

Het zijn documentaires die zeer duidelijk zijn gemaakt volgens de maatschappelijke opdracht van de VRT en die als dusdanig volgens diezelfde maatschappelijke opdracht moeten worden bewaard en ter beschikking blijven - al was het als historisch document.

 

We zullen de minister contacteren indien hij niet ondertussen al heeft gereageerd (dat bespaart wat administratie). Indien de minister niets van zich laat horen, zullen we wel van ons laten horen.

We vragen van de VRT niet nog meer talkshows zonder inhoud, comedies en nog meer spelletjes maar wel dergelijke gravende reeksen waar we voor in de zetel blijven zitten en het waard is om onze tijd aan te besteden.

 

En als de VRT haar maatschappelijk nut echt wilt bewijzen moet ze niet alleen moderne schooltelevisie (lessen nederlands ?) weer inrichten maar ook maatschappelijk of historisch relevante series of documentaires weer online zetten. Zelfs als het maar interessant is voor een zeer beperkt deel van de bevolking of tijdens een specifieke periode van het jaar (wapenstilstand, 1mei, nationale feestdag, ....) blijft het nog steeds de opdracht van de openbare omroep om hieraan te beantwoorden. Het is enkel een commerciële omroep die kan beslissen om bepaalde 'markten' te negeren en niet aan een openbare omroep, tenzij men uitsluitend nog tv wilt maken voor de overgrote meerderheid maar een democratie die haar minderheden of intellectuele broeikassen negeert is niet bepaald een gezonde democratie zoals nu in Oost-Europa duidelijk wordt getoond.

 

We zijn er zeker van dat men zowel bij VRT als bij de verantwoordelijke minister hier wel oor naar heeft. Het redden van deze drie series van de vergetelheid is een eerste stap. De oprichting van een permanente bibliotheek - al dan niet apart - van maatschappelijk en historische relevante documentaires en series moet de doelstelling zijn. Meer dan nog dan een nieuwe serie van De Kampioenen of K3. En die paar duizenden Euro's per jaar om ze online te houden zal het verschil niet maken ... misschien een paar recepties of overbodige consultants minder die toch niets bijdragen aan de maatschappelijke opdracht.